četrtek, 9. januar 2014

Tajska piščančja laksa - Jamie Oliver

Nekaj dni nazaj sem gledala film Julie & Julia. In nisem ga gledala prvič. Ta film preprosto obožujem. Ker tudi sama tako rada kuham in ker mi je Božiček (dragi) prinesel Jamiejevo knjigo 15 minut za obrok in kopico začimb, sem se odločila, da sama preizkusim vse recepte in jih delim z vami. Prvi med preizkušenimi je bil recept za tajsko piščančjo lakso - rahlo pikantno bučno juho z rezanci.

Jamie Oliver
Potrebujemo

piščanec
4 piščančja stegna brez kosti in kože
1 zvrhana žlička kitajske mešanice začimb
1 žlica tekočega medu
1 žlica sezamovih semen
1 svež rdeč čili

laksa
1 kokošja ali zelenjavna jušna kocka
vrat muškatne buče
2 stroka česna
za palec velik kos ingverja
1 svež rdeč čili
1 žlička kurkume
1/2 šopa mlade čebule
1 zvrhana žlička arašidovega masla
4 suhi listi kombave (tajske limete)
1/2 šopka svežega koriandra
1 žlica sezamovega olja
1 žlica manj slane sojine omake
1 žlica ribje omake
300g srednje širokih riževih rezancev
600g špargljev
400g pločevinka lahkega kokosovega mleka
3 limete

Na večjem kosu papirja zmešamo piščanca, sol, poper in mešanico petih začimb. Papir vpognemo čez meso in ga z valjarjem pretlačimo na 1,5cm debelo. Meso prestavimo v rebrasto ponev in ga obrnemo, ko je zunaj lepo zapečeno.
V lonec nalijemo 800mL kropa in vanj zdrobimo jušno kocko. Bučo nastrgamo v multipraktiku in jo vržemo v krop. Iz česna, ingverja, čilija, kurkume, mlade čebule, arašidovega masla, listov kombave, stebla koriandra, sezamovega olja ter sojine in ribje omake naredimo pasto, ki jo stresemo v juho. Dodamo še rezance.
Šparglje obrežemo in razpolovimo in damo v lonec. Prilijemo koksovo mleko in takoj ko zavre pokusimo, če je treba dodatno začiniti.
Po pečenem piščanci pokapamo tekoči med in sok ene limete, posujemo sezamova semena in premešamo,da lepo oblije meso.
Sama sem zraven skuhala še riž ter izpustila šparglje in bilo je božansko!




Ni komentarjev:

Objavite komentar